<TEI> <teiHeader> <fileDesc> <titleStmt> <title type="main">Rätoromanische Chrestomathie</title> <author> <persName> <surname>Decurtins</surname> <forename>Caspar</forename> </persName> </author> </titleStmt> <editionStmt> <edition>Digitalisierte Ausgabe</edition> </editionStmt> <extent> <measure type="pages">1</measure> </extent> <publicationStmt> <pubPlace>Köln</pubPlace> <publisher> <orgName>Sprachliche Informationsverarbeitung, Universität zu Köln</orgName> <email>buero@spinfo.uni-koeln.de</email> <address> <addrLine>Albertus-Magnus-Platz</addrLine> <addrLine>50923 Köln</addrLine> </address> </publisher> <availability> <licence target="http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/de/"> <p>Distributed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.</p> </licence> </availability> </publicationStmt> <sourceDesc> <bibl>Decurtins, Caspar: Rätoromanische Chrestomathie</bibl> <biblFull> <titleStmt> <title level="m" type="main">Rätoromanische Chrestomathie</title> <author> <persName> <surname>Decurtins</surname> <forename>Caspar</forename> </persName> </author> </titleStmt> <editionStmt> <edition n="1"/> </editionStmt> <extent> <measure type="pages">7260</measure> </extent> <publicationStmt> <pubPlace>Erlangen</pubPlace> <publisher> <name>Vollmöller, Karl</name> </publisher> </publicationStmt> </biblFull> <msDesc> <msIdentifier> <repository>Digizeitschriften.de</repository> </msIdentifier> <physDesc> <typeDesc> <p>Chrestomatie</p> </typeDesc> </physDesc> </msDesc> </sourceDesc> </fileDesc> <encodingDesc> <p>Dieses Werk wurde in XML/TEI P5 kodiert.</p> </encodingDesc> <profileDesc> <langUsage> <language>Rhaeto Romanic</language> </langUsage> <textClass></textClass> </profileDesc> </teiHeader> <text> <body> 992 Volksmedizin <lb/>
418. Per glieut misignina ei bien cafe de glogn. <lb/>
414. Per il trer anavos ei bien the de flur Nossadunna. <lb/>
415. Per trer anavos ei bien carn uolp. <lb/>
416. Per trer anavos ei bien carn tgaun. <lb/>
417. Per trer anavos sto ins prender e mazzar in tgaun, tagliar giu <lb/>
in toc della pial per miez il dies ora, metter aunc caulda sil lom, e schar <lb/>
si ventgaquater uras. <lb/>
418. Quels dils trer anavos van, cu la feglia vegn ora, ne cu la <lb/>
feglia dat giu. <lb/>
419. Per il bleichsucht ei bien magliar rida. <lb/>
420. Per il bleichsucht ei bien magliar cotgla. <lb/>
421. Per il bleichsucht ei bien beiber aua cun guotas de ruina. <lb/>
422. Per il bleichsucht ei bien the ded urticlas alvas. <lb/>
423. Per il bleichsucht sto ins prender in liter bien vin vegl, sgartar <lb/>
en ina nusch miscat, metter en in per fadetgnas rosmarin, schar star <lb/>
ventgaquater uras e beiber in miez glas vin duas gadas a di. <lb/>
424. Per schalentau ei bien grass de gaglinas neras. <lb/>
425. Per schalentau ils peis ei bien unscher ils peis cun seiv <lb/>
camutsch. <lb/>
426. Per schalentau ils peis ei bien unscher cun fel piertg. <lb/>
427. Per buca schar schalentar ils peis, ei bien unscher quels cun farbuns <lb/>
e schar schigientar de sulegl. <lb/>
428. Per schalentau ei bien agl. <lb/>
429. Per schalentau … ei bien schunscha gat. <lb/>
430. Per schalentau ei bien in etg de pischada frestga, largau e tschera <lb/>
d' aviuls turschau bein ensemen. <lb/>
431. Per setagliau ei il meglier de prender ina talgia carnpiertg, <lb/>
metter quella en aua caulda buca buglienta e schar trer ora il sal; lura <lb/>
petg' ins ella cun in lenn, buca cun enzatgei de metal, entochen ch' ella ei <lb/>
lomma, ligia si quella talgia entuorn la plaga e renovescha quei, entochen <lb/>
ch' ei glei bien. <lb/>
432. Per setagliau ei il meglier plantagiens. <lb/>
433. Per setagliau ei bien tschaguolas Matg. <lb/>
434. Per setagliau ei bien empiens de buob. <lb/>
435. Per setagliau ei bien feglia de barges. <lb/>
436. Per setagliau ei bien largau larisch. <lb/>
437. Per setagliau ei bien unscher cun seiv vacca. <lb/>
438. Per setagliau ei bien feglia de rucs. <lb/>
439. Per setagliau ei bien lavar ora cun aua de pei tschierv. </body> </text></TEI>